Διεύθυνση: Μακεδονίας 4, Ξάνθη, Τ.Κ. 67100 - Τηλ.: 25410 21717 - e-mail: agonasxan@gmail.com
 Πρωτοσέλιδο 
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, 2018
8534
 
 
Ροδόχρους Ακμή και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ροδόχρους ακμή - Rosacea είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος, η οποία εμφανίζεται στις ηλικίες 30-40 ετών, ως ένα επίμονο ελαφρύ ροζ χρώμα, στις περιοχή της μύτης, μάγουλα, μέτωπο και πηγούνι και στις περιοχές αυτές δημιουργούνται βλάβες παρόμοιες με την ακμή. Στην συνέχεια εμφανίζονται μόνιμες ευρυαγγείες (μικρά, διατεταμένα τριχοειδή αγγεία) και σπυριά σαν της ακμής με ή χωρίς πύο. Οι διαφορές με την ακμή είναι ότι πολύ σπάνια εμφανίζεται κατά την εφηβεία και δεν δημιουργούνται ποτέ μαύρα ή άσπρα στίγματα.

Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει νωρίς την ροδόχρους ακμή και με μια σωστή αγωγή, η κατάσταση μπορεί να μην προχωρήσει περαιτέρω ή ακόμη και να υποχωρήσει λίγο. Αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης μόνιμης πάχυνσης και ερυθρότητας του δέρματος, ιδιαίτερα στην περιοχή της μύτης. Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται και στα δύο φύλα. Στην περίπτωση των γυναικών παρατηρείται συχνότερη ανάπτυξη της ροδόχρους ακμής από τους άντρες, αλλά στους άνδρες παρατηρούνται σοβαρότερες περιπτώσεις. 

 Οι δερματικές παθήσεις γενικά συνδέονται με το γαστρεντερικό σύστημα και η ροδόχρους ακμή δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ροδόχρου ακμής, όπως η έκθεση στον ήλιο, καυσαέριο, χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος, δυσκοιλιότητα, διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες, τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, διατροφικές ανεπάρκειες, ανισορροπία στην χλωρίδα του εντέρου (δυσβίωση), ορμονικές διαταραχές, η ελλιπής φροντίδα και προστασία του δέρματος, η ξαφνική μετάβαση από το κρύο στη ζέστη, ο καπνός των τσιγάρων, τα καρυκεύματα, το αλκοόλ και το άγχος. Όλοι αυτοί προκαλούν εύκολα τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο.

Πέρα από την καταπολέμηση των παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση της ροδόχρου ακμής, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα και αντιβιοτικά, αντηλιακά, λοσιόν για αποκατάσταση δέρματος.Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο δερματολόγος μπορεί να αφαιρέσει πάχυνση στο δέρμα του προσώπου με Λέιζερ και άλλες εφαρμογές φωτός, Ηλεκτροκαυστηρίαση ή Dermabrasion (διαδικασία αφαίρεσης δέρματος).

Υπάρχουν για τους ασθενείς πολύ ελπιδοφόρα νέα, από τα ευρήματα μίας πρόσφατης έρευνας του Εθνικού πανεπιστήμιου της Ιρλανδίας, που αναφέρει ότι η Rosacea, ή ροδόχρους ακμή, πιθανόν να προκαλείται από κάποια βακτήρια που ζουν στο δέρμα. Πρόκειται για μικροσκοπικά ακάρεα που ονομάζονται Demodex folliculorum. Ο αριθμός αυτών των ακέραιων που αποικίζουν το δέρμα του προσώπου, αυξάνεται με την ηλικία και ανάλογα μετις βλάβες που έχουν προκληθεί στο δέρμα από τον ήλιο και άλλες στρεσογόνες για το δέρμα αιτίες. Όσο μεγαλύτερες οι ζημιές, τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των βακτηρίων. Τα βακτήρια που ζουν στα ακάρεα φαίνεται ότι παράγουν κάποια μόρια που προκαλούν μια ανοσολογική αντίδραση στους ασθενείς με ροδόχρου ακμή και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα βακτήρια αυτά ζουν στο πεπτικό σύστημα των ακάρεων, όταν αυτά πεθαίνουν, τα βακτήρια απελευθερώνονται πλέον στο δέρμα κι έτσι προκαλείται η φλεγμονή.

Αφού λοιπόν γνωρίζουν τα αίτια που προκαλούν την δερματική αυτή νόσο, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αποτελεσματικότερη θεραπεία, είτε στοχεύοντας απευθείας στα «υπεύθυνα» βακτήρια είτε βρίσκοντας τρόπους για να ελέγχεται η ποσότητα των ακάρεων Demodex που βρίσκονται στην περιοχή του προσώπου.

Ευχάριστα τα νέα, λοιπόν, για όσους υποφέρουν από τη δερματική αυτή νόσο. Σε κάθε πρίπτωση, απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο για να λύσετε όλες σας τις απορίες.