Ειδήσεις

Συμμετοχή του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ σε ημερίδα για τους Ρομά στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες

Στη διάσκεψη με θέμα “Empowering Roma through participation: After the EU elections, what’s next for Roma? (“Ενδυνάμωση των Ρομά μέσω της συμμετοχής: Μετά τις εκλογές για την ΕΕ, ποια είναι η συνέχεια για τους Ρομά”) που οργάνωσαν από κοινού το European Roma Information Office (ERIO), με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συμμετείχε εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού, Η ΕΛΠΙΔΑ.

Στην ημερίδα που συμμετείχαν οι Ákos Topolánszky, εκ μέρους της European Economic and Social Committee ο Ivan Ivanov, (European Roma Information Office), ο Szabolcs Schmidt, (Non-discrimination policies and Roma coordination Unit, DG Justice, Consumers and Gender Equality, European Commission), η ακαδημαϊκός ερευνήτρια Sarita Friman, ως εκπρόσωπος της Φινλαδικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, (Finnish EU Presidency of the European Council), ο Ákos Topolánszky, (European Economic and Social Committee), ο μέχρι πρότινος Ευρωβουλευτής και ενεργός υποστηρικτής των Ρομά, James Carver, η Claude Cahn, (Human Rights Officer, United Nations Human Rights Office (OHCHR)), η Mischa Thompson, (Commission on Security and Cooperation in Europe (U.S. Helsinki Commission)), η ερευνήτρια από τις ΗΠΑ Nadezhda Mouzykina, (National Democratic Institute), ο Rumyan Russinov, (Public Policy Advocacy Centre, ERIO member), ο Pedro Aguilera, (Federation of Roma Associations of Catalonia (FAGiC), ERIO member), η Mélina Chaput, European Roma Information Office και εκπρόσωποι οργανώσεων Ρομά από διάφορες χώρες.

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τους Ρομά. Επισημάνθηκαν οι ανησυχίες από την άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων που παρέχει πλέον διευρυμένη εκπροσώπηση στις ακραίες φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ομιλητές τόνισαν πως στο πλαίσιο αυτό, είναι ανάγκη να προβλεφθούν οι πιθανές συνέπειες για την ένταξη των Ρομ και την καταπολέμηση του αντι-τσιγγανισμού. Στη συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων υπήρξε προβληματισμός σχετικά με τις εμπειρίες των Ρομά αναφορικά με την εκλογική διαδικασία, τις παθογένειες και τα εμπόδια που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει. Σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα της εκπροσώπησης των Ρομά, τόσο πολιτικά όσο και γενικότερα. Η σωστή εκπροσώπηση των Ρομ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι τα θέματα των Ρομά και η ένταξη τους θα παραμείνουν προτεραιότητα για την επόμενη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από τους ομιλητές παρουσιάσθηκαν και οι θέσεις του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ αναφορικά με τα φαινόμενα συναλλαγής και εξαγοράς ψήφων καθώς τα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζει ο οικισμός των Ρομά στο Δροσερό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button