Μ Ι Ζ Α Ρ Χ Ο Σ

Αυτό μάλιστα . Είναι αξίωμα με τα όλα του.
Το 10 το καλό στις μίζες, τις προμήθειες, τα δωράκια, τους κωδικούς, Κύριος οίδε τι άλλο.
Ποιός Πατριάρχης, ποιός Στρατάρχης, ποιός Ναύαρχος, ποιός Πτέραρχος. Αξιώματα ύψιστα κι αυτά, αλλά μπροστά στον Μίζαρχο ωχριούν. Καπάτσος, καταφερτζής , στη νιοστή δύναμη. Έτσι συμβολίζεται στην άλγεβρα ο Μίζαρχος.

Αυτό μάλιστα . Είναι αξίωμα με τα όλα του.
Το 10 το καλό στις μίζες, τις προμήθειες, τα δωράκια, τους κωδικούς, Κύριος οίδε τι άλλο.
Ποιός Πατριάρχης, ποιός Στρατάρχης, ποιός Ναύαρχος, ποιός Πτέραρχος. Αξιώματα ύψιστα κι αυτά, αλλά μπροστά στον Μίζαρχο ωχριούν. Καπάτσος, καταφερτζής , στη νιοστή δύναμη. Έτσι συμβολίζεται στην άλγεβρα ο Μίζαρχος.

Εγω που σε όλη μου τη ζωή διαχωρίζω στη ζυγαριά τα άλευρα απο την άλγεβρα, κάτι ξέρω.
Κόβει, ράβει, μοιράζει ζεστό χρήμα, κατά κανόνα κάτω απο το τραπέζι, επιλαμβάνεται ( φροντίζει ) να καταχωρούνται έργα σε ΄΄εκλεκτούς΄΄ θνητούς, διαφοροποιεί πρόσωπα, πράγματα, όλα τα καταφέρνει.
Να θέλει να γίνει Μίζαρχος όμως και το αυτοκολητάκι μου, το αγαπημένο μου μίξερ, δεν το περίμενα.
Το μίξερ αυτές τις μέρες έχει γραπτές εξετάσεις, καθ ό,τι μαθητεύει σε Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Πριν την Πεντηκοστή έγραφε Ιστορία. Τοπική Ιστορία. Για την Αναπτυξιακή, την ΕΑΠΑΞ, τη ΔΕΥΑΞ, τη ΒΙΟΠΕΞ.
Χθες έγραφε Έκθεση Ιδεών. Γύρισε λάμποντας απο χαρά στο εργαστήριο. Έφερε και παγωμένες μπύρες να πιούμε.
– Τι έγινε αυτοκολητάκι μου; Τι θέμα σας έβαλαν; το ρώτησα, για νάχουμε μετά διάλογο.
– Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, μάστορα. Δύσκολο θέμα, αλλά εγω για τα δύσκολα είμαι. Τα εύκολα τα προσπερνώ.
– Τι δήλωσες; Τι έγραψες;
– Μ ί ζ α ρ χ ο ς. Μεγάλος και τρανός. Στην Οικουμένη πρώτος. Ο εκλεκτός των Τραπεζών,των Τραπεζιτών, των Κυβερνήσεων, της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ, των Ολυμπιακών Αγώνων, της Σουπερμαμαλίγκα, της SIEMENS, των πολυεθνικών, των φαρμακοβιομηχανιών, τα πάντα όλα.
– Εσύ είσαι που σήκωσες τόσο θόρυβο στη Ζυρίχη των λευκών ευρωπαίων αγγέλων με τις γκρίζες αναθέσεις λογής- λογής διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο; Με τις στρατιές διαιτητών, στημένων αγώνων κλπ. κλπ;
-Οχι. Δεν είμαι εγω. Θέλω να γίνω όμως σαν αυτόν που τα κατάφερε. Είναι για μένα φάρος στη ζωή φωτεινός. Σαν το φάρο της Αλεξάνδρειας των Αλεξανδρινών χρόνων. Σαν το δικό σου φάρο με τη δωδεκάβολτη μπαταρία. Σε είδαν πάλι την 1η του μήνα στο ΄΄ Άριστον ΄΄ της κυρα- Λεμονιάς οι συμπαίκτες σου στο ΛΟΥΚΟΥΜΑΪΚΟ και έπαθαν ατύχημα. Ο μπάρμπα – Γιάννης απο τα γέλια λίγο έλειψε να φύγει με το ΕΚΑΒ, να χάσει και τη μασέλα του.
– Αν όμως, λεω αν, αγαπητό μου μίξερ δεν κάνεις τόσο μεγάλη καρριέρα, στην Ξάνθη πως θα τα βγάλεις πέρα, ποιός θα σου δίνει σημασία;
– Έτσι νομίζεις. Έχει στην Ξάνθη κάτι δουλίτσες, κάτι δουλίτσες, μπουκιά και συχώριο.
– Πες βρε αθεόφοβο μια, έτσι για να σε πιστέψω, να σου βάλω και ενα δέκα με τόνο.
– Η οικία Μουζαφέρ – μπέη, η κεντρική πλατεία της οποίας τα έργα δεν θα τελειώσουν ποτέ, το κυνοκομείο με τα 800.000 ευρωπουλάκια, δουλίτσες να θέλεις μάστορα. Τελειωμό δεν έχουν.
– Μπράβο μίξερ! Μπράβο μίξερ! Σε είχα υποτιμήσει. Πίστεψα ό,τι υπάρχεις μόνο για να χτυπάς μαρέγκες και παντεσπάνια, αλλά είσαι για μεγάλα πράγματα.
– Δ Ο Υ Λ Ι Τ Σ Ε Σ λέγονται μάστορα. Για να μη προκαλούν τον κόσμο και το ΣΔΟΕ. Μάθε να εκφράζεσαι. Μάθε τρόπους. Θα βρεθείς ανάμεσα και σε Αντιδημάρχους καμμιά μέρα. Μάθε επιτέλους το ΣΥΝΘΗΜΑ.
– Έχει και ΠΑΡΑΣΥΝΘΗΜΑ;
– Βέβαια, βέβαια. Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ το όνομα αυτού. Ρίξε τώρα ενα εικοσάρικο να πιώ ενα περιποιημένο ποτάκι στην υγειά σου με τους φίλους μου.
– Με χαρά μου. Να σου ευχηθώ ακόμα. Καλός Μ Ι Ζ Α Ρ Χ Ο Σ.

Στέλιος Αρσενίου

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button